Amsterdamse cafébazen

hazes
hazes
André Hazes

Of beter gezegd de Kroegmafia ? Kroegbazen die profiteren van zingende gasten. Van die mannetjes die denken heer en meester te zijn over alles en iedereen die door de deur komt. Natuurlijk zijn ze niet allemaal zo. Maar er zitten een paar portretten tussen ….

En daar wil ik het nou eens over hebben. Als je ze erop aan spreekt dan is dat natuurlijk niet zo. Het ergste is dat geloven ze namelijk zelf ook. Naar eigen zeggen stuk voor stuk hard werkende ondernemers die “bijna” gebukt gaan onder alle gemeentelijke regelgeving. Maar die bij het minste of geringste voordeeltje zich absoluut niet schamen om iemand uit te buiten. Alleen maar voor hun eigen gewin. Kleine noot voor de Café baas die dit ooit mag lezen. Ja ik weet dat ik een lul en een klootzak ben.

Lees verder dan leg ik even uit hoe het werkt.Stel … je komt eens binnen als zanger of zangeres in een willekeurig café waar met enige regelmaat live wordt gezongen. Hé pik, gezellig dat je er bent. Biertje? En daar gebeurt het. Met het aannemen van dat biertje denkt de baas van het bier dat ie jou in zijn zak heeft. Met andere woorden je bent hem wat schuldig. 2 euro 80 bijvoorbeeld. Naarmate je er langer bent zal je er nog eens een of twee krijgen. dus laten we zeggen dat je drie biertjes krijgt over de tijd dat je binnen bent. Dan heb 8 euro 40 gekregen.

Dan komt het. Hé pik zing jij ff een paar nummertjes, gezellig. Argeloos pak je de microfoon zingt een half uurtje en de hele tent doet gezellig mee. De tap stroomt als een malle en jij … jij bent de man, of vrouw. Zonder dat je het in de gaten hebt geef je zomaar even je gage weg. Afhankelijk van wat voor artiest je bent kan dat oplopen tot misschien wel 1000 euro.

Omdat je zo’n gezellige pik bent krijg je natuurlijk van het publiek wel een biertje aangeboden en je besteld er zelf ook nog een paar. Zo’n café baas vertelt je nog een paar keer dat ie het helemaal geweldig vond en na afloop mag je ook nog even je bonnetje afrekenen. Wat klopt hier nou niet aan. Alles …. De café baas meneer of mevrouw heeft namelijk bewust 8 euro 40 uitgegeven voor iets waar die normaal gesproken veel meer aan kwijt is. Een dik voordeeltje dus !

Uiteraard is het heel gezellig om even spontaan een paar liedjes te zingen, is nog leuk ook. Maar niet als men er van uit gaat dat je toch wel komt en dat je toch wel ff zingt. Zo’n stem heeft ook onderhoud nodig. Denk hierbij aan zangles en/of stemoefeningen. Dat kost je tijd. Het oefenen van liedjes kost je ook veel tijd. Je orkestbanden moeten gekocht worden. Dat kan oplopen tot wel duizenden euro’s, denk ook een aan kleding, vervoer en apparatuur.

En dat sta je allemaal zomaar weg te geven. En tot slot betaal je ook nog je eigen rekening. Rare wereld of niet ? Dan vraag ik me eigen af … wat doe jij voor mij dan? Geef me één goeie reden waarom ik jou zou matsen. Omdat ik dan zogenaamd zo’n goeie pik ben? Maar ik moet ook huur betalen. En als ik boodschappen ga doen moet ik ook gewoon aan de kassa afrekenen. Of beste kroegbaas … betaal je daar ook niet voor. Komt de brouwerij elke week gratis bier brengen omdat je zo’n toffe gast bent. Natuurlijk niet !

Als elke zanger of zangeres er nou zo over denkt dan is er geen enkel café meer wat live muziek kan brengen en dat kan wel eens funest zijn voor de “business”

Dus mijn advies aan jullie kroegbazen …. Wees zuinig op je zangers en zangeressen ze zorgen namelijk voor extra omzet.

Nog niet helemaal overtuigd. Kijk dan even hier : gratis artiesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons