Kerst.

Ik ben geen fan van kerst. Geen idee waarom maar ik hou er gewoon niet van. En dat begrijpt niet iedereen. Al dat extra werk wat je er aan hebt. Je hele huis versieren, kerstkaarten schrijven, eten maken en dan nog de zogenaamde “kerst gedachte”. Ik ben er nog niet achter wat dat is. Ik ben benieuwd of ik daar nog achter ga komen.

Waarom kerst dan ? En wat betekent het ?

Wat is kerst dan ? Volgens de meeste mensen vieren we de geboorte van Jezus Christus. Een hoop mensen gelovig of niet hebben thuis dan ook een kerststalletje staan. Maar … kijk nou eens goed naar dat kerststalletje. Je ziet je zus in een kribbe liggen Josef en Maria staan erbij evenals de 3 wijzen en desgewenst nog een ezel en een koe of een schaap in ieder geval 1 of twee dingen op 4 poten. Maar zie je dan ook de kerstman erbij staan of een kerstboom ? Nee !!!

En die kerstman dan ?

De kerstman kwam pas in de negentiende eeuw in Amerika. Meegebracht door Nederlandse kolonisten als zijnde Sinterklaas. Omdat die Amerikanen Sinterklaas niet uit konden spreken verbasterde dat al snel naar Santa Claus. De moderne kerstman is bedacht door Thomas Nast een Amerikaanse Cartoontekenaar die in 1881 een tekening maakte voor het weekblad Harper’s Weekly. Op deze tekening is de moderne kerstman gebaseerd. Pas in 1931 tekende Haddon Sundblom de kerstman voor coca-cola als een warme vrolijke dikke goedzak.

Was er niet eerder zo’n verzinsel ?

Jazeker. Volgens sommige verhalen komt de kerstman uit Noorwegen. Hij is gebaseerd op Odin of Wodan de god van de oorlog en dood. Vaak afgebeeld met een witte baard en rode mantel. (Nog steeds zo leuk dat kerstmis ?)

Oké en die kerstboom ?

De kerstboom komt vermoedelijk uit de Germaanse tijd. Kennelijk is het algemeen bekend dat de Germanen hun huizen versierden met groene takken en verlichting. Dat stond symbool voor vruchtbaarheid. (lekker met je reet in de dennen naalden.) Waarom dan een dennenboom ? Omdat die het langste groen bleven en de andere bomen niet. En groen kondigde ook de nieuwe lente aan. De Germanen zetten meestal de boom neer tijdens de midwinternacht. (de kortste nacht) Deze werd dan versierd met appeltjes en andere zooi.

In de late middeleeuwen zo omstreeks de vijftiende eeuw was de boom ook al een graag geziene gast tijdens christelijke winterfeesten en werd hij ook flink versierd. Ook leuk om even te vermelden over een versierde boom. In 1510 versierde een lokaal gilde (gewoon een clubje mensen) uit Riga een boom met kunstrozen (goh toen ook al) men danste er omheen en stak hem vervolgens in de fik. Dit werd gedaan om de Heilige maagd Maria te eren.

In de zeventiende eeuw deden de rijke Duitsers de boom in huis versieren met appeltjes. Als verwijzing naar de “Adam en Eva’s dag” op 24 december. (ahah daar is de link met de bijbel)

Commercie.

In 1850 werd de kerstboom een commercieel succes in Amerika. Die boom was 50 jaar eerder door de Duitsers naar de USA gebracht. En in 1853 stond de eerste versierde kerstboom in het witte huis in Washington. Ook weer een leuk weetje in 1901 probeerde de toenmalige president van de verenigde staten (Teddy) de kerstboom te verbieden. Omdat ie bang was dat de bomen op zouden raken.

In de negentiende eeuw kwamen die bomen pas naar Nederland. Ze werden geïntroduceerd op de zondagsscholen. Op deze manier kwam de kerstboom terecht in de Nederlandse huishoudens. (zoals gewoonlijk lopen we weer achter de feiten aan.) Het Vaticaan was overigens fel tegen die kerstbomen pas in 1982 stonden er daar ook kerstbomen.

Het wachten is op Groen Links die de kerstbomen en de kerstman gaat verbieden. Ondanks dat ik er niet van hou zal ik niet gaan stemmen op de geitenwollen sokken. Ik denk dat we hieruit wel kunnen concluderen dat ik mijn tijd ver vooruit ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons