Koningsdag in Amsterdam.

koningsdag
koningsdag
©ANP EVERT ELZINGA

Koningsdag vier je kennelijk in Amsterdam. Volgens de officiële cijfers 700.000 zogenaamde bezoekers. persoonlijk denk ik dat het er iets meer zijn geweest maar wie ben ik. Ik vindt er uiteraard wel wat van. Waar komt dat eigenlijk vandaan?  koningsdag ?

Op koningsdag vieren we de verjaardag van onze koning. Heel erg leuk allemaal. Waarom moet daar eigenlijk een heel land voor ontregeld worden ? Als ik jarig ben gaat er niemand de straat op.

Op 31 augustus 1885 is dat hele gedoe begonnen, toen heette het prinsessen dag ter ere van de 5e verjaardag van prinses Wilhelmina, georganiseerd door een of ander lokaal krantje die dat kennelijk nodig vond. In Utrecht notabene.

In 1898 werd het pas Koninginnedag. Tot 1948 werd het op 31 Augustus gevierd. Vanaf 1949 werd Koninginnedag op 30 april gevierd tot en met 2014 en werd het verplaatst naar 27 april. De verjaardag van ons aller Koning Willem-Alexander.

Nog een leuk feitje : Koningsdag is in september 2013 opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Koningsdag dus. Een landelijke feestdag. Behalve als je moet werken natuurlijk, er is altijd wel iemand die het schip drijvende moet houden. Ik vind dat het wel iets minder mag allemaal. Al die verschrikkelijke provinciaaltjes die “even” naar Amsterdam komen en een ravage achterlaten al dan niet gepaard met vandalisme en op grote schaal het openbare dronkenschap beoefenen zodat er geen land meer mee te bezeilen is. Toeristen die speciaal voor deze dag naar Amsterdam afreizen omdat het zo’n geweldig feest is. Behalve als je moet werken natuurlijk. maar het is koningsdag dus mag het allemaal.

Dan al die imbecielen die zo nodig op een “bootje” willen zitten. Bij voorkeur met een schipper die niet kan varen. Wat is daar nou zo leuk aan. Onvoorstelbaar veel troep wordt er in de grachten achtergelaten. De regels op het water zijn vrij helder. Elke bootbezitter die een Amsterdamse vergunning heeft is op de hoogte gesteld van de regels. En we zullen handhaven luidt de laatste regel op de brief.

Tot mijn grote verbazing wordt er helemaal niet gehandhaafd. Geen versterkte muziek aan boord is een van de regels. Complete discotheken varen er in het rond. En wat doet de politie ? Die kijkt lachend toe. Wat kunnen ze ook anders. Massaal worden de regels genegeerd en het lot getart. Want ook over veiligheid kunnen we een heel boek schrijven.

Ik kon niet anders dan deze dag in gepaste dronkenschap af sluiten. Thuis !

Beste koning, wellicht is het een idee om voortaan koningsdag thuis te vieren. Dan nodigt u Uw moeder en de rest van de familie gezellig uit voor een advocaatje met slagroom en een oranje tompoes van de Hema. En als het mooi weer is dan kunt u ook nog even de barbecue aan rammen in de tuin.

Dan doen wij met zijn allen even een nationaal lang zal ie leven moment. (zal SBS vast wel willen uitzenden) en dan is het klaar.

Wil ik wel nog even opmerken dat ik absoluut koningsgezind ben en dat ik vind dat u het fantastisch doet. Maar iets minder koningsdag mag wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons